open comedo


open comedo 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

mee-eter die aan de oppervlakte van de huid ligt en zich kenmerkt door een zwart puntje; oppervlakkige mee-eter; open mee-eter
In het Engels blackhead genoemd.

Algemene voorbeelden


Een mee-eter ontstaat door een verhoorningsstoornis. Het hoorn hoopt zich op in het haarzakje, en wordt vermengd met talg. Er worden open comedonen (blackheads), gesloten comedonen (whiteheads) en microcomedo's (kleine witte puntjes) onderscheiden.

Een mee-eter ontstaat door een verhoorningsstoornis. Het hoorn hoopt zich op in het haarzakje, en wordt vermengd met talg. Er worden open comedonen (blackheads), gesloten comedonen (whiteheads) en microcomedo's (kleine witte puntjes) onderscheiden.,

Comedonen zijn mee-eters. Mee-eters zijn onder te verdelen in twee soorten: open comedonen (zogeheten black heads) en gesloten comedonen (zogenaamde white heads). Comedonen zijn vaak de voorlopers van puistvorming.

http://www.gezondheidsnet.nl/

Als de haarschacht zich verwijdt is er sprake van een open comedo, zichtbaar als een zwart puntje. Deze zwarte kleur is geen vuil, maar wordt veroorzaakt door melanine, een pigmentstof die zich in de comedo bevindt!

http://www.bodyboetiek.nl/index.html

Bij open comedonen is het zwarte puntje de hoornprop die de verwijde uitvoergang van het haarzakje vult.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mee-eter,